На 78 години, след продължително боледуване, почина Доростолският митрополит Амвросий. Тъжната вест съобщи Българската православна църква.

18 дни той се е лекувал в инфекциозното отделение на МБАЛ-Силистра, след като е дал положителна проба за COVID-19, съобщиха от лечебното заведение, цитирано от БТА. Вчера е преместен в интензивното отделение.

„С дълбока скръб известяваме, че днес – 18 август 2020 г., след тежко и продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий.

Призоваваме всички православни християни да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Доростолски митрополит в селенията на праведните.

Съобщаваме, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Доростолски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Доростоски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархия“, гласи съобщението на БПЦ.

Амвросий, със светско име Александър Парашкевов, е роден на 9 юни 1942 г. в Свищов. Той е Браницки епископ в периода 1998 – 2010 и Доростолски митрополит от 2010 г.