Масови проверки за винетки ще има на пътя. Пътни полицаи в цялата страна ще следят за шофьори без редовни стикери за 2013 г.

Глобите за нарушителите са от 300 до 3 000 лева. Днес и утре ще се печатат нови количества годишни винетки за леки автомобили, съобщиха от Агенцията „Пътна инфраструктура".

Проблемите с винетките започнаха още вчера - в първия ден на валидността им, когато първо от по-малки градове в страната, а по-късно и от по-големите започнаха да валят сигнали, че никъде не може да бъдат намерени годишните винетки за леки коли.

Така снощи на един от дистрибуторите на стикерите са били доставени 100 000 допълнителни винетки, които вече са в мрежата в страната.

Създадена е и организация за доставяне на нови стикери там, където те вече са изчерпани. Тази сутрин държавата възложи на печатницата, която се занимава с тази поръчка, през почивните дни да бъдат отпечатани още 120 000 винетки, които ще са в търговската мрежа в понеделник.

Междувременно обаче полицията продължава да проверява масово за коли без винетки на пътя. Повече от 10 хиляди шофьори без винетки са хванати в нарушение миналата година. Нарушения не липсват и тази година.

Глобите за нарушителите са от 300 лева за лек автомобил до 3 000 за тежкотоварен. Въпреки това, шофьорите често отказват да плащат за винетки, заради лошото състояние на пътищата и дълбоките дупки.

„Миньор съм, сутринта тръгнах рано от работа и изобщо съм забравил, никога не е било без винетка да карам. За първи път е”, оправда се мъж, хванат в нарушение.

Приходите от продадени стикери за миналата година са близо 206 милиона лева. За ремонт на цялата пътна мрежа годишно са необходими повече от 2 милиарда лева. Ако и вие сте попаднали на места, където винетките са свършили, може да сигнализирате на горещия телефон на един от дистрибуторите: 0897991314.