Съединените щати проучват възможностите за преместване на част от военните си в България. Това става ясно от изявление на американския военен министър Марк Еспър. Възможна локация е и Румъния.  

През юни президентът Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли 12 хил. от войниците си в Германия, и част от тях ще разположи в други европейски държави. Тогава от Вашингтон посочиха като възможни места, бази в Италия, Белгия, Полша и Черноморския регион.

Снимка: state.gov

Вашингтон посочи България и Румъния като ключови партньори в Черноморския регион в стратегията си за задълбочаване на сътрудничеството с партньорите от НАТО.

„Наскоро проведох двустранни срещи с нашите съюзници България и Румъния за обсъждане на възможностите за оптимизираме на разположението на нашите сили на континента и засилване на противодействието на Русия в Черноморския регион. Тези връзки са съществени, за да изпълним плана за реформата, която обявихме през лятото за преместване на нашите сили при по-добри съюзници“, посочва Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ. 

Снимка: state.gov

Изявлението съвпада с посещение в авиобаза Граф Игнатиево на помощник-държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър. „Ще посетя трите бази в България по време на визитата си. Всички гледаме напред за една по-задълбочена партньорска програма не само за България и САЩ, но и за всички държави в този регион, в който България има роля за подобряване на стабилността“, уточнява Купър.  

В началото на месеца България и САЩ подписаха 10 годишна пътна карта за военно сътрудничество в региона. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!