Бившият международен футболен рефер Антон Генов има ново призвание в църквата. След края на спортната си кариера той стана областен директор на Агенцията по безопасност на храните, получи обвинение в длъжностно престъпление, а после беше оправдан.

Сега е иподякон. Новината за подстрижението Антон Генов в иподякон дойде от Фейсбук профила на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

Говорителят на Светия Синод отказа да коментира темата на този етап, тъй като Антон Генов е подстриженик на митрополит Антоний. И допълни, че това е личен акт, който трябва да обясни самият архиерей.

Бившият рефер разказал пред митрополита, че след 50-ата си годишнина е решил да преосмисли живота си и да се смири.

Снимка: bTV

„За църквата няма хора, които да бъдат само добри или само лоши. Вратата към църквата е покаянието”, Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит.

Новоподстриганият иподякон заяви, че е в чужбина и ще коментира темата след празниците.

Генов е само последният от серията постриженици на митрополит Антоний. Сред тях е бившият транспортен министър Кристиян Кръстев.

„Всеки трябва да бъде поканен и смирен и да се пребори с егото си, за да бъде успешен политик!", заяви Кристиян Кръстев - иподякон, бивш транспортен министър.

Снимка: bTV

А също и европейският шампион по карате-до Димитър Тодоранов.

Снимка: bTV

„Какви користни цели мога да имам, при положение, че министърът не е настоящ, а бивш. За шампиона по карате - какво? Църквата не е силова институция. Аз се радвам, че хора, които по един или друг начин са постигнали нещо в своята професионална кариера, могат да бъдат полезни на църквата със своя опит”, каза митрополит Антоний.

Иподяконите са в най-ниското ниво на църковната йерархия. Те са четци, певци и свещоносци, благословени да помагат по време на богослужението. Те обаче нямат духовен сан.