От улиците на най-голямото ромско гето в София до професионалния ринг в Англия. Това е историята на боксьора Борис Георгиев.

Макар да се намира само на 4 километра от центъра на София, масовата неграмотност и безработица отдавна са превърнали улиците на „Факултета" в училище на живота за десетки хиляди жители на най-голямото ромско гето в столицата.

„Аз никога не съм крил, че съм ром от квартал „Факултета". Аз съм си чист българин! Аз съм се бил за моята българска държава. Дал съм всичко от себе си за България. Това е”, казва Борис Георгиев.

Историята на Боби не се различава от тази на останалите над 50 000 жители на най-голямата ромска махала в София. Майка му е шивачка, а баща му - хамалин на централна гара. След като последователно е изгонен от училище и местния футболен отбор заради постоянни сбивания, едва 9-годишен той попада пред погледа на легендарния треньор Митко Георгиев в боксовата зала на „Славия".

„Обаче видя, че нямам пари да си платя. И той ми вика: Боби, ти ще спреш да плащаш тая такса”, спомня си младежът. „Майка ми и баща ми бяха много бедно семейство. Не съм закусвал. Ръкавици, екип... аз нямах тези неща”, добавя Боби.

Бързо става ясно, че слабото момче от крайния квартал е дете-чудо в бокса. Едва на 18-години Боби печели най-ценния български трофей в аматьорския бокс - купа „Странджа". Следват европейска титла и бронзов медал от Олимпиадата в Атина през 2004 г. За Боби той е по-ценен от всяко друго отличие, защото стига до него след четири мача, който изиграва със счупена ръка.

„От България съм пътувал за Атина със счупена ръка. И аз това не го знаех - аз мислех, че беше натъртена, надута”, уточни боксьорът.

Преди 6 години Борис Георгиев слиза от аматьорския ринг и заминава за Англия, за да се роди професионалният боксьор Боби Джордж. Той слиза от самолета в Лутън, без да познава никого и без да знае дума английски.

„На мен ми трябваше зала само и оттам нататък аз знаех, че ще тръгнат нещата, просто си разчитам на себе си”, признава Боби. „Щом интервюта давам по английски, значи добре съм”, шегува се той.

Боят се оказват универсален език. Следват 7 мача със седем поредни победи на професионалния ринг. Победите и първите страници на спортните ежедневници в Англия неволно свалят Боби от ринга, за да го запратят в полето на международната политика. В апогея на антибългарската кампания на Острова екип на английския таблоид „Дейли мейл" пристига в България, за да изнесе на сънародниците си открит урок от калните улици на „Факултета".

Боби е едно от лицата на митичните 29 милиона български и румънски емигранти, които според втория най-голям ежедневник във Великобритания са готови да атакуват английската социална система. Оказва се, че Боби не би заменил улица Суходолска за Бейкър стрийт.

„Моят квартал си е много хубав даже. Аз съм си от тука, аз съм си ром, от тоя квартал и се гордея с това”, категоричен е спортистът.

В момента любимецът на „Факултета" се готви за осмия си боксов мач при професионалистите в Англия. Най-голямата му битка обаче предстои. „Най-голямата ми мечта е да дам път на младите, да ги вкарвам да тренират, да учат, да стават по-грамотни, по-цивилизовани. Просто сме създадени за бокс ние, ромите. Аз знам, те са готови шампиони. Абсолютно вярвам в тях”, убеден е Боби.