От днес започва предизборната кампания за предсрочния вот на 11-ти юли.

По време на кампанията за представителство в новото 46-то Народно събрание са забранени разпространението на анонимни агитационни материали и използването на публичен ресурс.

Агитацията ще се води само на български език, а на работното място тя е забранена.

Кампанията ще продължи до 9-ти юли. Следващият ден е ден за размисъл, а на 11-ти юли ще отидем да гласуваме.

За гласа на избирателите ще се борят 23 партии и коалиции.

Очаква се за първи път да бъдат открити близо 800 секции за гласуване зад граница.

45-ият парламент започна с усмивки, но имаше реално само 8 заседания. Противоречията обаче надделяха. Личеше си и в речта на политиците.

Препоръката на експертите е, когато тръгнат в кампания, кандидатите за власт да достигнат с думите си до избирателите и да не използват клишета като визия, ресурси и отговорност.

„Това например са приоритети. Ако се вслушате в речта от различни партии всичко е приоритет, хората се умориха от свръхизползването на тази дума“, обяснява доц. Владислав Миланов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

От традиционните политически слогани също няма смисъл: „Не мисля, че нито се запомнят, нито носят толкова мисъл, че да накарат един човек да гласува“, казва още той.

Тъй като пандемията успокоява силата си, този път партиите ще разчитат и на митинги. А след изборите този път се очаква да се направи опит за съставяне на правителство.

„Толкова избори в толкова кратко време може да се говори за умора в избирателите, а това не  е в интерес на нито една политическа партия. Всеки нормален човек вижда, че Българи не е от тези държави, които могат да си позволят месеци наред да няма кабинет“, казва експертът по изборни процеси Даниел Стефанов.

Едва ли пък летните горещини ще повлияят на избирателната активност.