Над 5 000 българи вече имат симптомите на грип, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. От днес грипна епидемия е обявена на територията на област Монтана. Първи епидемия обявиха в Дупница и Сапарева баня.

Снимка: btvnovinite.bg

В 7 общини са предприети извънредните мерки – още вчера по домовете си останаха учениците в Сопот, Карлово, Куклен, Карнобат и Сунгурларе, както и в Дупница и Сапарева баня. Учениците от тези региони се разпускат в принудителна ваканция. 

Снимка: btvnovinite.bg

„14 училища в Дупница няма да отворят и общо 3600 ученици ще си останат вкъщи. На 20 януари оперативният щаб за борба с грипа се събра в Кюстендил заради увеличената заболеваемост – тя надхвърли 200 на 10 хил., или по точно 244. Взе се решение за грипна епидемия“, каза Тодор Петков, нач. Отдел „Образование“ в Дупница и допълни, че грипната ваканция за учениците ще продължи до 27 януари (включително).

Материалът ще бъде преструктуриран, за да успеят учениците да наваксат с уроците до края на учебната година.

Заболеваемостта е висока и в област Пловдив, но епидемия или грипна ваканция все още не са обявени. Взети са мерки - спрени са женските и детските консултации, както и плановите операции.   

„Нивата са предепидемични, за последните два дни болните деца са скочили три пъти. Вчера направихме предложение до инспектората по образование за ваканция“, обясни д-р Милена Панайотова, нач. Отдел „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ-Пловдив.

4 са щамовете на грип в страната. Симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата. Медицинските маски, които много хора носят, е добре да се сменят на всеки два часа, съветват лекари.