В 7 общини е обявена грипна епидемия. Утре още 11 общини от област Монтана ще се присъединят към грипната ваканция. 

4 са щамовете на грип в страната. Симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата.

Грипна епидемия от днес е обявена в Сапарева баня и в Дупница. Заболеваемостта е висока и в област Пловдив. Първата област, която обявява епидемия, е Монтана. Учениците в цяла Монтанска област се разпускат в принудителна ваканция от утре. 

По домовете си още от днес останаха и учениците в Сопот, Карлово, Куклен, Карнобат и Сунгурларе – до 23 януари, а в Дупница и Сапарева баня грипната ваканция е до 27 януари.

На опашките пред лекарските кабинети се стига и до конфликти.

Третия си рожден ден Божидар посреща с пневмония. В събота вечерта детето вдига температура 39 градуса. В понеделник майката го води на педиатър. Без час, но със сериозни притеснения за живота на детето. Светлана Веселинова чака пред лекарския кабинет – от 9 часа сутринта до 1 на обяд.

Твърди, че лекарката я отпратила. Тя изобщо не поиска да го прегледа – тя ме отблъсна по съвсем груб начин, твърди майката.

Жената едва успяла да открие частен лекар, той поставил диагноза пневмония на детето и започва лечение – 48 часа след първите остри симптоми.

Д-р Лидия Муцкова, от която се оплака майката, твърди, че не тя я е отпратила от кабинета си, а останалите чакащи. Откакто е започнала епидемията, само през нейния кабинет на преглед минават по 50 деца дневно.

Светлана Веселинова е подала жалба в Здравната каса. От Районната здравноосигурителна каса в Кюстендил ни казаха, че жалбата е получена и разгледана. Най-вероятно ще бъде направена и проверка по случая.

В Пловдив наблюденията на лекарите показват, че в момента пикът на болестта е при децата.

Опашките пред кабинетите на личните лекари започват от рано сутрин. За да не се озовем пред кабинетите, лекарите  съветват да укрепим организма, преди да ни е атакувала болестта. Задължително е да мием по-често ръцете си.

Медицинските маски, които много хора носят, е добре да се сменят на всеки два часа, съветват лекари.