Измежду шарените щандове на международния панаир на книгата в София намираме авторката Дарина Шопова-Станчева, която представи първата си детска книга „Звездалан и приключението с вулкана Там“.

Снимка: iStock

Дарина Шопова-Станчева е майка на две деца, поетеса и любител на хубавите истории. Дебютната и книга разказва историята на мъничкия лилав вълшебник Звездалан, който живее в лампите на детските стаи и зарежда небето със звезди, създадени от детските усмивки.

Вдъхновението за историята

Авторката сподели, че книгата е вдъхновена от нейните две дъщери, които не са спирали да се карат. Те са прототип на героините в историята - Ева и Криси, които отиват на приключение заедно със Звездалан, за да спасят света. „Не я написах с цел да я издам, не я написах с цел да бъде разпространена и да стига до други деца – написах я, за да ги възпитам тях“, казва тя.

Дарина казва, че дава написаната приказка с близки приятели, които също са имали проблем с децата си. Те отбелязват, че след прочитането на приказката, децата им проявили забележително подобрение в поведението си.

Този успех подтикнал Дарина да разгледа възможността за издаване на книгата, защото историята има потенциал да бъде полезна не само за нейните близки, но и за по-широка аудитория. Така започва пътят ѝ към издателство и споделянето на вълшебството на своята приказка с още читатели.

Трудностите при писането на детски приказки

Дарина Шопова-Станчева винаги се е стремяла към изразителност. Преходът от поезията към детската литература е бил труден, но тя винаги е пишела с мисълта за децата и дали те ще успеят да разберат посланието на книжката. Нейната първа приказка е покана за малчуганите да се потопят в света на приключенията и магията, а за родителите това е прозорец към един свят, вдъхновен от чистотата на детското и невероятната сила на приказките. Авторката споделя, че един от любимият ѝ детски автор е Джани Родари. Тя добави, че точно неговите произведения са повлияли на историята на Звездалан.

Чрез магията на словото, Дарина е успяла да създаде една вълшебна история, която да потопи малките читатели в необятния свят на приказките, но Петя Евлогиева е илюстраторката, която, благодарение на своя стил, вдъхва живот на героите. Заедно оформят добър екип, който успява да превърне книгата в реалност.

Авторката смята, че приказките не са просто врата към нови светове, те учат децата на морал и ценности. "Вярвам, че докато децата са малки, изграждат света си, изграждат своите принципи, устои и смятам, че приказките са това, което изгражда бъдещите личности - със "Звездалан и приключението с вулкана Там", казва тя.

Дарина Шопова-Станчева ни пренася във вълшебен свят, където децата не само откриват чудесата на приказките, но и се учат ценни уроци за живота.

По репортажа работиха стажант-репортерите Соня Диева и Айлин Дрикова.