Около 60-70% от медиците вече са имунизирани, останалите, които нямат ваксина, от утре ще се тестват и ще работят след представяне на документа. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

„За работещите в социалните домове смятаме да бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са изключително рискова група. Около 50% от служителите в социалните домове са ваксинирани“, обясни Златанов.

По думите му намерението е неваксинираните здравни работници да се тестват поне два пъти седмично, за да имат правото да работят в системата.

„От задължението за представяне на зелен сертификат за учителите се отказахме, защото министърът на образованието поиска малка отсрочка от 15 дни. Това е приемлива отстъпка, която не носи епидемичен риск“, уточни Златанов.

По данни на властите около 50% от учителите вече са имунизирани. Според заболеваемостта на конкретната община, ще се взема решение за преминаване на учениците в дистанционна форма на обучение.

Златанов поясни, че наличието на антитела не означава, че може да се получи зелен сертификат: Не е възможно да се контролират всички обекти по едно и също време за това дали хората влизат със зелен сертификат.

От МЗ разчитат на самосъзнанието на хората. 90-95% от хоспитализираните и починалите са неваксинирани.