На 21 септември стартира регистрацията на учениците за участие в ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“, който се организира от фондация „Добрият пример“ с финансовата подкрепа на Столична община.

Регистрацията става онлайн на https://rabotilnitsazareporteri.com/, като всички, които желаят да предизвикат и развият своя творчески талант и умения, трябва да подготвят и приложат във формата есе на тема „Разкажи за София“.

Крайният срок за регистрация и изпращане на подготвените есета е 27 септември. Получените до тогава есета, ще бъдат разгледани от професионално жури и от тях ще бъдат селектирани 30 ученици, финалисти в конкурса. След като бъдат избрани, те ще бъдат разпределени на екипи от ментори и ще продължат работата си с тях по изпълнението на следващите творчески задачи.

bTV Media Group подкрепя инициативата и се включва със свои популярни лица, за да насърчи талантливите ученици и да им даде ценни насоки за тяхното бъдещо развитие. Водещият на емблематичното публицистично предаване „120 минути“ Светослав Иванов ще бъде в журито на конкурса, а ръководителят на международния отдел на bTV Новините Кристина Баксанова ще работи с учениците по време на творческия процес. Сред другите утвърдени специалисти от журналистическата сфера, които ще бъдат ментори на участниците са журналисти, водещи, комуникационни експерти и преподаватели: Доника Ризова, Диана Янкулова, д-р Иван Вълчанов, Симеон Александър, Васил Койнарев. Сред членовете на журито на конкурса освен Светослав Иванов личат имената на журналистите Филипа Иванова, Калина Донкова, Марина Стоименова, доц. Стела Ангова, Емил Спахийски, Неда Василева и др.

В „Работилница за репортери – Разкажи за София“, могат да се включат всички ученици от 8. до 12. клас в столичните училища. Най-добрите произведения на участниците ще бъдат публикувани на сайта на проекта и в партньорски медии. Учениците ще се състезават за званието „Посланик на София“ и голямата награда на конкурса –  пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент, предоставена от българския евродепутат Ева Майдел. Тези от финалистите, които желаят да се обучават в комуникационните специалности в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, ще получат и прием без изпит в катедрата.

Имената на победителя и призьорите ще станат известни на специална церемония, която ще се проведе на 26 октомври.

Организатор на конкурса „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“ е фондация „Добрият пример“, носител на правата и организатор на ученическия конкурс-обучениe „Работилница за репортери“ и издател на книгата-сборник с най-добрите произведения на участниците в Работилница за репортери: „Разкажи за твоята България“.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община по „Цели, приоритети и организация на Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.“.