На 17 септември официално стартира ученическият конкурс-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“. Проектът се организира от Фондация „Добрият пример“ и с финансовата подкрепа на Столична община.

Датата за старт на конкурса е избрана неслучайно, тъй като на 17 септември отбелязваме Денят на София. В рамките на два месеца, учениците от средните училища в града ще бъдат предизвикани да разкрият своя талант и да покажат любовта и познанията си за столицата. Те ще развиват уменията си за творческо писане под вещото ръководство на професионални ментори, доказани имена в журналистическата професия и академичните среди. В рамките на програмата на обучението е предвидено участниците да решат три творчески задачи:

  • Да подготвят есе по темата на конкурса;
  • Да напишат пътепис за интересно място, преживяване, събитие, свързано с града;
  • Да подготвят портрет на личност, свързана със София, чиято история може да служи за пример и гордост.

В „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“ могат да се включат всички ученици от 8. до 12. клас в столичните училища. След като предадат своите есета, най-добрите 30 ще бъдат избрани от журито на конкурса и ще продължат със следващите две конкурсни задачи. Те ще бъдат разпределени в отбори на ментори, които ще им дават наставления и обратна връзка.

Най-добрите произведения на участниците ще бъдат публикувани на сайта на проекта и в медийното пространство. Учениците ще се състезават за званието „Посланик на София“ и голямата награда на конкурса. Тези от финалистите, които желаят да се обучават в комуникационните специалности в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, ще получат и прием без изпит в катедрата. Имената на победителя и призьорите ще станат известни на специална церемония, която ще се проведе на 25 октомври.