От 15 ноември до 1 март шофьорите у нас трябва да ползват гуми, предназначени за зимни условия, или гуми с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм, решиха депутатите с приети на второ четене текстове от Закона за движението по пътищата.

Първоначалното предложение беше шофьорите задължително да използват зимни гуми или гуми с вериги при наличието на сняг или лед на пътя, но впоследствие беше прието редакционно предложение на депутата от ГЕРБ Цветомир Михов.

Така погледнато, задължителната промяната е само в дълбочината на протектора, който според закона до момента не можеше да бъде по-малък от 1,6 мм.

С приетите днес изменения на водачите се забранява да организират или участват в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, както и да използват такива пътища за други цели освен за превоз на хора и товари.

Депутатите записаха още, че шофьор, който стане свидетел на пътно-транспортно произшествие с пострадали, дори без да участвал в него, трябва да уведоми органите на МВР или администрацията на общината, на чиято територия е станала катастрофата.