Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които получаваме от Европейския съюз, ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас.

Това каза вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова по време на дискусия на тема: „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е изплатила над 3,5 милиарда евро на държавите членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци, от които България е получила 148 млн. евро по кохезионните фондове. 

„Тези 148 млн. евро от ЕС по REACT-EU са авансово плащане по тази програма – средства, заделени за солидарно подпомагане на държавите по време на COVID пандемията. Всъщност около 100 млн. от този ресурс ще покрият направени разходи за финансиране на вече стартирали програми в подкрепа на бизнеса. Т.е. около 48 млн. евро ще можем да заделим, които ще бъдат насочени към бежанци“, уточни Константинова. 

Тя се надява в рамките на следващата седмица да бъде пусната мярка, свързана с подкрепа на заетост – подпомагане с наем за три месеца през работодателя и по този начин да се стимулира наемането на бежанци от Украйна.

Предвидени са и други две мерки, свързани с подкрепа на НПО сектора – за работа на терен и изграждане на центрове за деца. 

Константинова напомни, че огромна част от жените, дошли от Украйна, искат да започнат работа веднага, но някой трябва да гледа децата. Повечето са с повече от едно дете. В София, където има най-много работни места, няма места в детските градини, ваксинационните паспорти не са изравнени, коментира още Константинова.