Остри спорове между служебния енергиен министър Росен Христов и неговия предшественик Александър Николов на тема газ. 

Сред критичните въпроси - доставките и цените.

Новият енергиен министър подчерта пред bTV, че се разглеждат всички възможности за доставки на газ, но не изключи и възобновяване на доставките от “Газпром”. 

“Приоритетно гледаме алтернативни доставчици, но ако се окаже така, че те не са достатъчни, няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено през зимата”, каза Христов.

В социалната мрежа бившият енергиен министър Александър Николов отговори в дълъг пост в 8 точки. 

"Напротив - екипът на МЕ бе предоставил и ясна алтернатива как се подсигуряват и всички количества за индустриалния сегмент, дори през зимен период, дори и при текущото поведение на "Газпром Експорт". Така, че, да. Ако има поне грам експертност в този експертен кабинет, най-вече в енергийната му част - много трудно може да се остави страната на тъмно и студено", каза Николов. 

Задочен спор и по темата оставено ли е тежко наследство в енергетиката.

"Аз не искам да оставям наследство на следващото правителство това, което ние заварихме ситуация, в която да приеме оферти в рамките на седмица т.е. оферти, които са отправени месеци преди това, не искам да оставям на следващото правителство такива приоритети като спешно снабдяване', заяви Христов. 

"Това, което заварихте е подсигурено решение изцяло до края на месец октомври. Доколкото следващите избори са в началото на месец октомври - наследството е много, ама точно на обратната страна на хаоса, но все пак - такъв може да се създаде с ясни и последователни действия", отговори Николов. 

Бившият енергиен министър в кабинета на ГЕРБ Делян Добрев пък показа документи, че купуваме руски газ от посредници.

"Всички тези фирми купуват от “Газпром” и си пращат в рубли. Ние не купуваме от “Газпром”, купуваме от въпросните посредници. За три месеца с 200 млн. евро разлика", каза Добрев.

С днешна дата от ”Продължаваме промяната” не коментираха темата за посредниците. Вчера обаче в ефира на bTV Асен Василев отрече България да получава руски газ през посредници.

Темата "Газ" скара и дамите в политиката - Десислава Атанасова от ГЕРБ и Лена Бориславова от "Продължаваме промяната". Те влязоха в задочен спор в социалната мрежа.