Порой от оставки заваля в Община Хасково. Това става веднага след като депутатът от БСП Елена Йончева обвини колегата си от ГЕРБ Делян Добрев, че назначава близки на ключови позиции в местната власт.

Общинарите пък обясняват, че си тръгват, защото не могат да работят с кмета Добри Беливанов, от когото ГЕРБ оттегли доверието си.

Схемата на семейните връзки, за която говори Йончева, е сложна.

Снимка: bTV

По думите ѝ в центъра е Добрев, а негова първа братовчедка – Росица Гаргова, е директор на финансова дирекция в местната власт. От зам.-кметовете пък Добрев е кум на Евгени Консулов, а Милена Трендафилова е сочена за съдружник и съученичка на депутата от ГЕРБ, макар тя да отрича.

Добрев е бил кум и на секретаря на общината Биляна Димитрова.

Снимка: bTV

И четиримата са в оставка, но с обяснението, че не могат да работят с кмета Добри Беливанов.

ГЕРБ оттегли доверието си от Беливанов, а самият Добрев казва, че БСП се опитват да отклонят вниманието от факта, че Беливанов имал тесни връзки с червен бизнесмен.

Към момента кметът отказва коментар.

„В конкретния случай обвиненията са, че познавам Делян Добрев от 20 години“, коментира Консулов.

Евгени Консулов
Снимка: bTV

И Биляна Димитрова, и Гаргова отричат близостта им с депутата да е влияело на работата им.

„Това роднинска връзка ли е? – попита Димитрова. – Защо да е обвинение за това, че съм човек, който работи, отговорен човек“.

Биляна Димитрова
Снимка: bTV

„Никога не съм го крила и е всеизвестно, ние сме първи братовчеди – коментира Гаргова. – Но аз не смятам, че съм поканена тук от г-н Беливанов заради родствена връзка, а заради това, че имам качества да поема тази дирекция“.

Росица Гаргова
Снимка: bTV

Опозицията обвинява Гаргова и в конфликт на интереси, защото съпругът ѝ Даниел е председател на комисията по бюджет в местния парламент.

„Това ми изяжда от времето, води до конфликти и със съдружниците ми, защото не мога да си гледам изцяло работата по фирмите ми, заради ангажиментите ми в общините“, коментира Гаргов.

Даниел Гаргов
Снимка: bTV

Според Елена Йончева семейният кръг на политическия ѝ опонент Добрев е назначен на ключови позиции в общината и то без административен опит.

Снимка: bTV

„Суджук гейт“ е като детска приказка в сравнение с това, което става в Хасково – заяви тя. – Председателят на комисията по бюджет и финанси има акции в над 40 фирми, през тях минават обществени поръчки на общината“.

Според Добрев от ГЕРБ това е изкуствено създаден скандал.

Снимка: bTV

На въпрос има ли роднини в общината в Хасково той отговаря: „Имам един – първата ми братовчедка Росица Гаргова, и на двама други съм кум – на един от заместник-кметовете и на секретаря на общината. Но целта е да се прехвърли вниманието от луксозна екскурзия с бизнесмен“.

Снимка: bTV

Добрев припомни, че така или иначе доверието от кмета на Хасково Добри Беливанов е свалено.

„Може екскурзията да ви се струва малък повод, но решенията в общината се взимат от един червен бизнесмен – Иван Стаматов, с чийто глас е избран кабинета „Станишев“ по време на Тройната коалиция“, заяви Добрев.