Кметът на община Борован ще поиска оставката на директора на Центъра от семеен тип, откъдето бяха разпространени кадри с насилие на служители над деца. Случаите са поне от пет години, но властите твърдят, че сигнали за тях не са получавали. 

В момента и управителят на дома и възпитателката, заснети в клиповете, са в болнични. След разговори с децата пък е станало ясно, че те не са информирали за насилието, защото са се страхували.

От персонала, включително и част от непълнолетните обитатели, казаха, че служителката, която присъства в записите, също е била провокирана.

Трима са възпитателите, които са упражнявали насилие в центъра за настяване на деца от семеен тип в Борован, е показала проверката на Държавната агенция за закрила на детето. Препоръките са те да бъдат отстранени в най-кратък срок, обянсни социалният министър Бисер Петков.

На записа, с който разполагаме, се вижда как човек от персонала бие и обижда момче от дома. Управителят на центъра се възстановява в болница след операция. Той не потвърди, но и не отрече да е мъжът от клипа, който раздава шамари. Не си спомнял, тъй като случаят бил стар, но си спомня, че удареното момче преди това ударило служителка на дома и трябвало да бъде укротено.

„Те са доста агресивни самите деца, много често си носим синините от това, че сме се опитали да разтървем двама биещи се, често ни крадат пари”, разкри Велина Тодорова, психолог в центъра.

В центъра съжителстват  деца без родители, както и такива, които са с противообществени прояви. Бягствата от училище и дома са всекидневие. Миналата година има два случая на непълнолетни момичета, които са родили.

„За мен по-нормално е да реагираш на момента и да предотвратиш такъв конфликт, това насилие над дете, а не да стоиш отстрани и като съучастник да правиш клипчета, които после да пускаш в медиите”, коментира Мария Търнавска, директор на „Социално подпомагане” – Враца.

Днес полицията влезе в социалния център, а със случаите на насилие вече се занимава и Комисията за защита от дискриминация.