Оставката на Цветан Цветанов - първа точка в дневния ред на депутатите тази сутрин.

До напускането на досегашния председател на парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание се стигна след имотния скандал с луксозния апартамент в квартал "Изток", купен на цени, много по-ниски от пазарните.

По закон преференциите отреждат депутатското място на Цветанов да заеме състезателя и треньор по мотокрос от Велико Търново Георги Недев, но той все още не е потвърдил това. Още вчера пък стана ясно, че председател на групата на партията вече ще бъде Даниела Дариткова.

„Не очаквам драми около гласуването на оставката на Цветан Цветанов. Смятам, че тя ще бъде приета”, коментира пред bTV Десислава Атанасова от ГЕРБ.

На това мнение е и Явор Нотев от „Обединените патриоти”, който допълни, че личното желание на всеки трябва да бъде уважено.

„За нас от „Воля” е от особена важност след подадените оставки фокусът на обществото и медиите да се насочи отново към важните за хората теми. А именно образование, доходи, сигурност и здравеопазване. Пожелаваме успех на д-р Дариткова и се надяваме, че тя ще съумее, също като Цветан Цветанов, да овладява непрофесионалното политическо поведение на „Обединените патриоти”. Пожелаваме й успех”, заяви Пламен Христов от „Воля”.

По думите му тази ситуация е добър повод БСП отново да влязат в парламента и да започнат да работят.

„По темата с апартаментите на властта ще има проверка на компетентните органи. Трябва да я изчакаме, както и констатациите. Фокусът на обществото внимание и високата морална летва, която се държи от обществото, е насочена единствено и само към партия ГЕРБ. Не виждаме такива изисквания да има към другите политически партии. Мисля, че никой, освен нас, не постъпва по този начин – поемане на политическа и морална отговорност с подаване на оставка”, заяви Десислава Атанасова.