Пловдивският районен съд остави в ареста д-р Инна Бончева, обвинена в източването на 537 хил. лв. от НЗОК.

Психиатърката е действала, като е продавала лекарства за болни от параноидна шизофрения на черния пазар. Съдът прецени, че психиатърката може да повлияе на разследването и на длъжностни лица, ако бъде пусната на свобода.

Д-р Бончева се появи в съдебната зала с медицинска маска и качулка и упорито криеше лицето си.

Тя заяви, че не разбира в какво я обвиняват, а адвокатът ѝ Георги Кутрянски посочи, че липсват доказателства за извършена от нея престъпна дейност.

Скъпоструващите медикаменти се взимали от аптека в центъра на Пловдив, казват разследващите.

Подставените лица идвали всеки месец за лекарствата, като представяли чужди документи. От аптеката, давала лекарствата, бяха категорични, че не са запознати. 

От Българския фармацевтичен съюз смятат, че най-вероятно става въпрос за паралелна незаконна търговия за страни извън ЕС. От там посочват, че трите медикамента струват от три до пет пъти по-скъпо в други държави и затова представляват интерес за куфарните търговци.

Психиатри разказват, че схемата с изписването на лекарствата е прекалено сложна,минава се през комисии. Изключват възможността да се ползват на черно в страната ни.

При обиска в кабинета на доктор Инна Бончева е открит печат и на Здравната каса.

Под прицела на проверяващите са и петима общопрактикуващи лекари от пловдив и областта,проверява се дали не са замесени в схеата,тъй като се оказва,че те са издавали направления за преглед при психиатъра доктор Инна Бончева

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!