Близо 150 000 деца от начален етап вече са в училище, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Все още няма яснота обаче кога ще се върнат учениците между V и XII клас в училище. Ако това се случи, то ще е при определени условия.

От просветното ведомство казаха, че ако няма достатъчно тестове за всички, първи ще се върнат учениците от V, VI, VII и XII клас. И още - наблюдава се и спад на заболеваемостта сред учители и ученици.

„Ставам пиша си домашните, след това се оправям за училище, сядам на бюрото ми и започва учебният ден“, разказва Дарина Йорданова, седмокласник в 144 СУ „Народни будители“. Не всички деца обаче са на онлайн уроци, някои са в мола.

Над 60% от малките ученици вече са в клас, според данните на образователното министерство. След въвеждането на щадящите тестове за най-малките ученици в едно от столичните училища няма карантинирана паралелка.

За дванайсетокласниците е важно да са в клас, заради държавните зрелостни изпити - смятат учители. „Чисто емоционално за тях е важно да бъдат последните месеци в класните стаи“, посочва Даниела Миладинова, учител по български език и литература в 18 СУ „Уилям Гладстон“.

Според заместник-директора на училището ще е добре всички ученици да се върнат в клас едновременно, не поетапно. Според нея тестване два пъти в седмицата означава, че над 3200 теста ще са необходими седмично.

Кметът на София заяви, че очаква в следващите дни да се вземе решение за връщането в клас на големите ученици на ротационен принцип.

„Ще изпратя такова предложение и до министъра на образованието, и до МЗ. Очаквам тяхното решение максимално бързо“, посочи Йорданка Фандъкова.

По-големите ученици ще се върнат в клас, когато заболяемостта в съответната община спадне под 250 на 100 000 или се осигурят тестове за изследването им в училище 2 пъти в седмицата или без тестване, ако са в община със заболяемост между 250 и 500 на 100 000 души и са в ротация по график, отбелязват от Министерството на образованието.

На този фон, броят на новозаразените с COVID-19 e 733. Те са установени с близо 14 000 теста. Процентът положителни проби е малко над 5. 73 души са починали, от тях над 92% са хора без имунизация.

Настанените в болница са повече от 7300. Остава висок броят на тежките случаи в интензивни отделения - 760.

Подготвят се промени, които ще позволят да се върнат в клас без тестване и учениците със зелен сертификат, ако такива са поне 50% от учениците в дадената паралелка.