Остър спор в парламента предизвика предложението за удължаване на мандата на членовете на Комисията за защита на конкуренцията. От опозицията възразиха срещу промяната.

Според левицата удължаването на мандата на антомонополния орган е свързано със заслуги за решение по редица казуси основно в сектора на горивата и енергетиката. Така се нарушава принципът на независимост на Комисията. На тези критики реагира заместник-председателят на парламента.

Спорът възникна, след като депутатът от БСП Крум Зарков обяви, че промяната в закона за защита на конкуренцията свързана с удължаване на мандата на комисията с две години е награда за решенията, които органът вземал

Снимка: btvnovinite.bg

„Този законопроект се вписва чудесно в политиката на мнозинството за разграждане на  идеята за меритокрация, съгласно която човек расте в кариерата според компетенцията и почтеността си без оглед на други параметри, включително политическите му пристрастия. Сега критерий е верността към управляващите това води до отпадане на професионалните и заместването им с тези, които бяха наречени калинки“, заяви Зарков.

Изказването му беше прекъснато от Валери Симеонов, който го призова да се придържа към текста на законопроекта, в който няма думата „калинки“.

Парламентът одобри и промените в Закона за концесиите, с които не се разрешават концесии върху услуги, строителство и доставка на специално оборудване в отбраната.

Този четвъртък клетва положи новият депутат Павел Савов от ГЕРБ, който заема мястото на Валентин Николов, който ще се кандидатира за ръководен пост в Българския енергиен холдинг.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!