Националистически съюз от европейски крайнодесни формации беше учреден в София. Организацията се нарича “Крепост Европа”  и се основа по идея на Българския национален съюз ден след рождения ден на Адолф Хитлер.

Крайнодесни движения от Германия, Франция, Полша, Чехия и Унгария се събраха по покана на БНС у нас. Въпреки призивите срещу събранието от страна на антифашистки организации, то се състоя в малка зала на бул. „Сливница”. Кризисният център на руското външно министерство дори предупреди, че се очакват демонстрации в района. 

В програмната си декларация Съюзът си поставя за задача „пълно ликвидиране на влиянието на марксизма, ционисткото лоби, масонството, левите партии и организации, джихадистките групи”. „Те трябва да бъдат разглеждани като заплаха за сигурността и самото оцеляване на нашите народи", се казва в документа.

Снимка: Рада Домусчиева

Лидерът на БНС Звездомир Андронов беше категоричен, че сбирката не е свързана с никакво историческо събитие. „Взехме решение да създадем обща организация, шапка на всички организации тук. Основната цел е да спасим Европа от тотална гибел. Ние сме националисти, а ако имате спектъра ляво и дясно, това не говори на никого нищо”, отбеляза той.

Снимка: Рада Домусчиева

„Наш основен приоритет е физическото, културното и духовно оцеляване на нашите народи и на европейската цивилизация. Но за нас това е само началото. Нашата борба е за възраждането на народите ни, за един общоевропейски подем, за създаването на един нов тип взаимополезно обединение на европейските нации, стъпило на хилядолетните ни традиции и култура, основано на взаимно уважение. Една Европа, която да е крепост на нашата цивилизация. Една процъфтяваща Европа, която е заела достойната си водеща роля в световен план”, се казва още в декларацията

В него се посочва също, че „всеки европейски народ трябва да е господар в собствената си земя и да определя за себе си, каква да е формата на управление и държавна организация в страната му”.

Снимка: Рада Домусчиева


„Сътрудничеството между европейските националисти трябва да става все по-тясно, като на тези база трябва да се изградят бъдещите структури на едно общоевропейско обединение, една истинска Европа на нациите. Ние не се борим просто за реформирането на ЕС – тази институция от самото си създаване е дълбоко антинационална и антиевропейска. Идеологията зад нея е унищожителна за народите ни и прекият резултат от политиката на ЕС е най-голямата заплаха за оцеляването на коренното население на Европа и самата ни цивилизация. ЕС трябва да бъде заменен от нещо принципно ново – структура, защитаваща националните общности, нашата култура, история, традиции, идентичност”, се посочва още в декларацията.