Осми ден на протести в защита на врачанската болница. Граждани и медицински персонал за пореден път блокираха възлов булевард в града и заявиха, че няма да отстъпят, докато не се намери трайно решение на проблема с натрупания огромен дълг и забавените пари за медиците.

Днес стана ясно, че здравното министерство отпуска спешно 300 хиляди лева на болницата.

По-късно на среща с персонала заместник-министър Лидия Нейчева също внесе известно успокоение.

Тя подчерта, че се обсъждат както дългосрочни, така и краткосрочни мерки, за да може персоналът не само да получава заплати, но да се свалят запорите и да има с какво да се лекуват пациентите.

Болницата във Враца ще бъде запазена в този вид и ще продължи да работи, заяви заместник-министър Лидия Нейчева на среща с медиците.

Тя потвърди, че Министерството на здравеопазването работи за намирането на спешни краткосрочни мерки и на дългосрочни решения за трайна промяна на положението на областната болница.

Заместник-министър Нейчева категорично отрече, че ще бъде намален обемът на дейност на лечебното заведение и ще бъде свалено нивото му на компетентност. Това е било разисквано като краен вариант, ако евентуално болницата във Враца спре работа, но тя продължава да работи в пълен обем, уточни тя.

Лидия Нейчева каза, че краткосрочните задачи са да се осигурят лекарства и консумативи, които не се доставят заради наложените запори върху банковите сметки на МБАЛ-Враца. Тя гарантира, че необходимото, за да не спира работата на болницата, ще бъде осигурено.

Според нея най-важно е спешно да се вдигнат запорите върху сметките и да се предоговорят задълженията, за да могат медиците да си вземат дължимите заплати и лечебното заведение да продължи да работи. Бързо трябва да се изтегли нисколихвен заем, за бъдат изчистени всички задължения и да остане само едно, допълни заместник-министър Нейчева. Тя каза, че всички преговори по дълговете на врачанската болница ще се водят в София с участието на здравното министерство.

Дългосрочните мерки вече са обсъждани с премиера и засягат всичките 27 областни болници, отбеляза Лидия Нейчева. Тя каза, че всички политически сили работят за това тези болници да останат "гръбнака" на здравеопазването в държавата. Това, което се предлага е да бъде създаден фонд, който да подпомага областните болници, които изпълняват социални функции и са свързани с националната сигурност. Обмисля се запазване и дори увеличение на държавната субсидия за здравно неосигурените.

Предстои ново договаряне на цената на клиничните пътеки, в които да се включи труда на медиците, за да могат болниците да работя и спокойно да се издържат като търговски дружества, каза още заместник-министър Нейкова.

Лидия Нейкова изрази учудване, че в настоящия състав на СД на болницата няма представител на здравното министерство, което е принципал със 76 на сто от акциите в търговското дружество. Тя допълни, че скоро предстои Общо събрание на дружеството, на което ще се избере такъв представител на министерството и той най-вероятно ще бъде финансист, защото болницата имала нужда от такъв експерт.