Еленът лопатар от кърджалийското село Кьосево, който стана част от стадо крави, ще бъде заселен в защитена местност. Той беше уловен от ловното дружество в Кърджали и ще потегли към своя нов дом. 

През 2020 г. местните забелязват, че дивото животно заживява край стадото, като дори се опитва да суче мляко от кравите. През деня е на паша с тях, а вечер ги изпраща до стопанина им и се връща в гората.

Кметът на Кьосево Нурхан Юмер разказва, че всички много се радвали на елена, но вече е пораснал и се случва да наранява кравите с рогата си. По думите му прави пакости и в селото, където слиза понякога. Жителите на Кьосево започват да се оплакват от дивото животно, а местният кмет търси помощ за решаване на проблема от ловното дружество в Кърджали, което е и разселило лопатарите в региона. 

„Много пъти еленът е бил стрелян с гумени патрони, за да бъде отпратен в гората при другите елени, но той пак се връща", обяснява Васил Дончев от ловното дружество. 

Крайната мярка е животното да бъде отстреляно, за което е получено и разрешително. До нея не се стига, благодарение на много хора, които не се спират, докато не му намерят дом.

„Когато научих за проблема, се заех да съдействам животното да намери дом“, обясни кметът Хасан Азис и припомни с носталгия за годините, когато в Кърджали са се разхождали свободно сърни.
Кръстьо Дъбов е на мнение, че на новото място еленът лопатар от Кьосево ще се чувства добре.

БТА