Установени са още българи, заразени с COVD-19, които са се завърнали от Нидерландия.

Семейство от Димитровград със симптоми на коронавирус е пристигнало вчера със самолет от страната на лалетата, тествани са още на летището с бърз тест, който е дал положителен резултат. Откарани са веднага с линейка в столична болница. 

36-годишният мъж и съпругата му на 34-години са отклонени за медицински контрол на летището, след сигнал от личния им лекар в България, че двамата са болни и въпреки това предприемат пътуването, съобщиха от Областния кризисен щаб в Димитровград.

В самолета са пътували общо 118 пасажери, 17 от които жители на област Хасково. От тях 12 души са от Община Хасково, трима от Община Димитровград (в това число и семейството) и двама от Свиленград.

С друг полет от Нидерландия, отново на 1 май на Летище София, но от друг град, са пристигнали две жени от община Хасково, за които впоследствие по техни данни се е разбрало, че те имат положителни PCR тестове, направени в страната, от която идват. 

Въпреки предупрежденията на нидерландските медицински власти, двете жени са предприели пътуване и са се завърнали в България. От летището до дома си в община Хасково те са пътували с такси. В момента те са под карантина в дома си, без симптоми. Здравните власти са в непрекъснат контакт с тях. 

В този полет са пътували общо 54 пасажери, от които жители на област Хасково са още четирима. Двама от Община Харманли и Двама от Община Тополовград. 

На всички тях предстои да бъдат взети проби през следващите два дни. Контактните лица се установяват и ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.