Четирима граждани са подали сигнали в прокуратурата, че са предали свои починали близки за кремация, но данните им не са регистрирани в списъците на крематориумите в страната. Сигналите са във връзка с разследването на незаконни погребения край Банкя.

Досега криминалистите са идентифицирали само едно от намерените вече 13 тела. В понеделник полицията намери нови 6 трупа, които са заровени в местността, с което общо броят на телата става 13.

Според прокуратурата последните останки са намерени след проведен вчера следствен експеримент. В него свидетел, запознат отблизо с дейността на задържания траурен агент Георги Енев, е завел разследващите до конкретни места в района, където реално са били изровени и новите тела. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата.

Снимка: btvnovinite.bg

"Тези трупове са намерени във входа на следствен експеримент, който е извършен по указание на наблюдаващия прокурор. В хода на този следствен експеримент, свидетелят, на когото обвиняемият Георги Енев е плащал определена сума пари, е следвало да посочи къде именно в рамките на гробищния парк в Банкя е изкопавал съответните гробни места", каза Невена Заркова - районен прокурор в Софийска районна прокуратура. 

Издирването на незаконно погребани тленни останки на хора край село Клисура продължава. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка на крематориум в София за 3 години назад, от която проверка следва да се установи колко трупа са оставени за кремация от обвиняемия погребален агент Георги Енев за този период. Резултатите от проверката се очакват до края на деня или утре, отбеляза още прокурор Невена Заркова. 

В България има три крематориума – в София, Пловдив и Варна. Заради случая край Банкя стотици питат дали починалите им близки действително са кремирани.

„На ден получаваме около 150, ако не и повече обаждания. Около 20 случая не са в нашите регистри. Имаме информация, че някои хора липсват в нашите и в Пловдивския регистър. Във Варна не съм питал колегата“, заяви Михаил Кръстев, оперативен директор на крематориума в София.

След въпрос на bTV управителят на Варненския крематориум съобщи, че не са работили с арестувания траурен агент Енев, нито със софийски или с пловдивски погребални агенции.

Затова и там не са постъпвали починали от тези райони. Ако имената на потърсените липсват и в трите регистъра, то те не са били кремирани, уточняват от крематориума.