И днес промени в системата на МВР. Директорът на Националната полиция беше сменен.

На този фон ДАНС извършва проверка в Специализираната прокуратура за секретни документи.

В същото време протестиращи "за" оставката на главния прокурор издигнаха палатков лагер пред Съдебната палата.
 
Със заповед на вътрешния министър главен комисар Станимир Станев е назначен за директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Последният пост, който е заемал, е на заместник-директор на ОДМВР- Кърджали. Досегашният директор Николай Хаджиев е преназначен на друга позиция в системата на МВР.

Той наследи поста от Христо Терзийски, който стана министър на вътрешните работи.

Рокадата днес дойде на фона на информации, че Държавната агенция за национална сигурност е влязла на проверка в МВР и в спецпрокуратурата. Вътрешният министър отрече.

„Няма такава акция, това е лъжа. Има една най-обикновена проверка от ДАНС по материали, съдържащи класифицирана информация, което е нещо в задълженията на държавната агенция, нищо друго няма“, каза Бойко Рашков.

От контраразузнаването също отрекоха появилите се информации за акция в силови структури. А президентът изтъкна, че няма място за война между институциите, а напротив - че те трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и корупцията.

„Но тази борба изисква от своя страна съдебна система и най-вече прокуратура и да има не избирателен подход и съответно правораздавателната система да се задейства преди вас медиите и преди институциите от чужди държави да осветляват какво се случва в България“, изтъкна държавният глава Румен Радев.

Смяната на върха на Националната полиция е поредна. Първи от професионалното ръководство на МВР беше отстранен главният секретар Ивайло Иванов. Мотивът – полицейското насилие на протестите през лятото. Последваха го шефовете на най-голямата дирекция - столичната и на София – област. С поста се разделиха и директорите на ГДБОП и „Гранична полиция“. Сменени бяха и шефове на областни дирекции, всички преназначени на други длъжности. А някои пък влязоха в звено, което да подпомага работата на вътрешния министър. Срещу директора на "Вътрешна сигурност" беше образувано дисциплинарно производство.

Палатковият лагер пред Съдебната палата

Междувременно протестният палатков лагер пред Съдебната палата с искане за оставка на главния прокурор обещава да е като миналогодишните протести през лятото.

Палатките бяха поставени още снощи, когато протестиращите спряха движението на трамваите, но то беше възобновено след намесата на полицията. Целта на хората, които настояват за оставката на главния прокурор, е да не го допуснат да влезе в сградата, където е работното му място.

От прокуратурата обаче съобщиха, че Иван Гешев е бил в сградата днес и се е срещнал със заместниците си, за да обсъдят контрола за осигуряване на законосъобразността при провеждането на изборите.

Протестите срещу главния прокурор, които започнаха миналото лято, бяха  възобнови след акцията на прокуратурата срещу висшия полицейски служител Ангел Папалезов, което служебният кабинет определи като нахлуване в МВР и опасност за "война между институциите".

Протестът днес е организиран от сдружение "Боец" и симпатизанти на "Да, България". Те съобщиха, че блокадата на Съдебната палата ще продължи, докато главният прокурор не подаде оставка.