Още през втория учебен срок раниците на учениците може да станат по-леки, смята зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

На извънреден брифинг тя коментира, че Министерството на образованието и науката (МОН) работи по проблема и гарантира, че ще бъдат взети всички необходими мерки.

Единият от вариантите е да няма голямо съсредоточаване на много предмети с тежки учебници и да има подходящ баланс на седмичното разписание.

Все пак Михайлова уточни, че всяко училище трябва да намери своя начин и индивидуален подход.

Още в понеделник МОН ще изпрати писма до регионалните си инспекторати, за да покани директорите и учителите на разговори по места, защото проблемът, по думите ѝ, не е кампания, а целенасочена политика.

В момента едно от решенията, по които просветното ведомство работи, е да се разделят обемните учебници на части, както и да се използва по-лека хартия.

Работи се и по национална програма за увеличаване на шкафчетата в училище, в които да се оставят учебниците и помагалата, така че да не се носят всеки ден, както и екипите по физическо, добави Михайлова.

От ведомството са категорични също, че не трябва да се увеличава броят на помагалата, които не са задължителни, и се работи в тази посока. Ще помолим учителите да не натоварват с допълнителни сборници, които не са нужни – учебникът и тетрадката чудесно вършат работа, отбеляза зам.-образователният министър.

Тя припомни, че в часовете може да се използва и електронен учебник.

По думите ѝ основният проблем идва в пети клас, когато учениците вече ходят на училище сами, а предметите се увеличават.

Използвани са материали на БТА