Решението на Конституционния съд по казуса с Кирил Петков няма да засегне заповедите на Министерския съвет.

Това каза в първия си коментар министъра на правосъдието Янаки Стоилов.

Според министър Стоилов решението е ясно и обосновано и засяга валидността на актовете, подписани от Кирил Петков.

"Аз очаквам не толкова по юридически причини, колкото по политически да бъдат оспорвани някои от най-чувствителните решения, които той е издал, но това няма да засегне актовете на Министерския съвет като колективен орган, тъй като те поначало се вземат със съгласие", заяви той.

В предаването "Тази сутрин" проф. Георги Близнашки подчерта, че екипът на президента е длъжен да провери подаваните в администрацията декларации.

"Задължен е. Тази декларация, с която човек обявява, че няма двойно гражданство, задължително се проверява и това е задължение на държавния глава, защото се подава пред него, той разполага с много голяма администрация и в много къси срокове могат да се направят тези справки. В случая президентът носи отговорност, но както е известно, той се ползва с един относителен имунитет", обясни проф. Близнашки.

За bTV съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обясни, че е попълнил същата декларация и също е видял, че е предупреден за носенето на отговорност за попълване на неверни данни.

"В нея пишеше: "Потвърждавам, че съм български гражданин и че нямам двойно гражданство". Към датата на попълване на тази декларация господин Кирил Петков не е имал двойно гражданство и си е подал абсолютно всичките документи, както е редовно. Виждаме в момента, че юристите са разделени какво може да се случи", каза Василев.

Той беше категоричен, че актовете на Петков са актуални и към този момент.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!