Бебето, което вчера беше изоставено в столичния „Западен парк”, най-вероятно ще остане в болницата до понеделник.

Момиченцето е в добро общо състояние и със стабилни жизнени показатели. Майката е на 18 години, има още едно дете, разделена е с бащата и пред близки е заявила намерение да даде бебето за отглеждане.

От сутринта близки на родителите на намереното момиченце са на разпит в полицейското управление. До момента обаче майката не е открита от полицията.

Бащата на бебето твърди, че не е знаел за намеренията на майката и иска да се грижи за момиченцето.

18-годишната майка има още едно дете, но от друг мъж. За него се грижи бабата.

Социалните проучват обстоятелствата около семейството, получавали са помощи, но все още не могат да установят къде е живяла 18-годишната майка и дали с нея е работено и преди. 

Сега ще проверяват дали другото дете е в сигурна среда и дали ще се налага мярка за закрила и за него. Прокуратурата вече е уведомена за случая и предстои образуване на досъдебно производство.

За две седмици това е вторият случай на изоставено няколкомесечно бебе в столицата. В края на юли жена остави няколкомесечно бебе на площадка в „Младост”. 

Според експерти родителите не знаят към кого да се обърнат и затова прибягват до крайната мярка да изоставят детето си с риск за живота му.

„Правят го, защото е последен шанс. Преди години се оставяха деца пред болници, пред различни институции, в момента вероятно това е начинът, по който може да се направи”, коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата.

Социалните са категорични, че след изписване от болницата момиченцето ще бъде настанено в център за настаняване от семеен тип или в дом за медико-социални грижи.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!