Продължава разпространението на морбили в Пловдив. Случаите вече са пет, а в три от тях пробите са доказали диагнозата. В инфекциозна болница лежат три деца и две млади жени.

Приетите жени и деца са от Чешнегирово и Златитрап. Медиците в Пловдив се съмняват, че болестта се разпространява бързо в цялата област. Новозаразените деца са под възрастта от 13 месеца, когато се слага първата ваксина против морбили, паротит и рубеола.

Новите заболели не са имали контакт с вече болното дете от „Столипиново”. В момента се установяват техните контакти с други хора.

Личните лекари в града издирват всички хора, които не са имунизирани.

Всеки, който се разболее от морбили, ще бъде изолиран в инфекциозна клиника. От там заявиха, че разполагат с достатъчно легла.

За да се спре разпространението на заразата, инфекционистите препоръчват особено на майките с деца до 1 година да прекратят масовите събирания.

Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва  имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.

Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация, съобщиха от ведомството.