Окръжен съд – Плевен е признал за виновни трима служители на МВР, обвинени за кражба на веществени доказателства на стойност над 2 млн. лв., съобщават от пресцентъра на СГП.

Работата по случая е започнала през 2016 г., а обвинителният акт е внесен в съда на 11 юни 2018 г.

Тримата подсъдими били колеги и приятели. Единият е започнал кариерата си в МВР през 1994 г., а другите двама - през 1998 г. В течение на времето те заемали различни длъжности, като двама от тях били назначавани и на ръководни такива. Един от подсъдимите бил и разследващ полицай. Отстранени са от длъжност през 2017 г. със заповеди на министъра на вътрешните работи. 

С присъдата подсъдимите са признати за виновни в това, че в периода от януари до октомври 2014 г. в мобилизационна база за военновремеви действия на ОДМВР-Плевен в условията на продължавано престъпление, чрез използване на технически средства, са отнели чужди движими вещи - общо 382 134 броя кутии цигари, представляващи веществени доказателства по досъдебно производство на Районна прокуратура – Плевен, с намерение противозаконно да ги присвоят. Въпросните акцизни стоки били собственост на държавата, а общата им стойност е 2 364 251,95 лв.

Тримата подсъдими са се сговорили предварително за осъществяването на кражбата, която представлява особено тежък случай и стойността на отнетото имущество е в особено големи размери.

Съдебният състав в Окръжен съд – Плевен наложи на всеки един от подсъдимите наказание „лишаване от свобода“ за срок от десет години при първоначален строг режим на изтърпяване.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране.