Подсъдим за причиняване на катастрофа, получи присъда „лишаване от свобода“, която ще изтърпи ефективно. Това реши Окръжния съд в Ловеч.

Магистратите призна мъж от Плевенско за виновен. Той е причинил смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие. В катастрофата, станала през 2021 г. на главния път София-Варна (край село Малиново), е загинало 6-годишно дете.

Осъденият е бил спрял на крайпътна отбивка. Преди да потегли отново обаче не се е огледал, за да се убеди, че няма да създаде опасност за участник в движението. Навлизайки в пътната лента, препречил пътя на друг автомобил, който се е движил в същата посока.

За да избегне сблъсъка, шофьорът на втория автомобил е навлязъл за кратко в насрещната лента, след което се е върнал отново по посока на движението и се е ударил челно в дърво край пътя. При сблъсъка са пострадали всички пътуващи в автомобила – шофьорът, съпругата му и двете им малолетни деца. Най-тежко е било състоянието на по-малкото дете, което по-късно е починало в болница.

Делото срещу обвинения за катастрофата шофьор се разгледа в условията на съкратено съдебно следствие, в рамките на което подсъдимият призна всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт. Съдебният състав го осъди на четири години лишаване от свобода като на основание чл. 58 а, ал. 1 от НК намали така определеното наказания с 1/3.

Така подсъдимият следва да изтърпи лишаване от свобода в размер на две години и осем месеца при първоначален общ режим. Свидетелството му за управление на МПС ще бъде отнето за срок от четири години от влизане в сила на присъдата.

Освен това подсъдимият трябва да плати по сметката на ОД на МВР 4 075,87 лв. разноски за експертизи, както и пет лева за издаване на изпълнителен лист.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд във Велико Търново в 15-дневен срок считано от днес.