Осъден за убийство е координирал от затвора дейността на разбитата вчера в Бургас група за рекет. Мъжът е контактувал от Старозагорския затвор с останалите членове на групата. Там той е излежавал доживотна присъда без право на замяна за убийството на двама души, извършено чрез взрив на автомобил. Това стана ясно днес на брифинг на специализираната прокуратура и ГДБОП.

Към момента се повдигат обвинения на 7 лица за участие в организирана престъпна група, каза още говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева.

Утре ще бъде внесено искане в специализирания съд за задържане под стража на шестима от задържаните по случая.  
        
Групата е в полезрението на ГДБОП от много години, допълни Ивайло Спиридонов. Доказателствата по съдебното производство срещу нея обаче са от началото на тази година.

 „В хода на досъдебното производство са събрани доказателства, че членовете на организираната престъпна група са осъществявали побой над охранители и собственици на конкурентни на тях фирми с цел да ги принудят да се откажат от бизнеса си”, обясни Сийка Милева.  

Снимка: Лора Стаматис

Групата официално се е занимавала с охранителна дейност и е давала пари на заем срещу висока лихва. Когато длъжниците не успявали да ги изплащат, им бил нанасян побой.

Всички задържани са криминално проявени. Демонстрирали висок стандарт на живот чрез скъпи коли и жилища.