Кадрови промени заради безпрецедентния срив в Търговския регистър – за това намекна премиерът Бойко Борисов в Шумен и обяви, че не е доволен от работата на директора на Агенцията по вписванията. Вече е ясно и как ще функционира държавното предприятие за съхранение на стратегически важните данни на институциите.

Пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че новото хранилище, което да събира и архивира данните от всички регистри, трябва да е готово до октомври. Мястото, му като обект, свързан с националната сигурност, е секретно.

„И по днешните изисквания всеки който стопанисва данни трябва да ги архивира на два сървъра и да води архив. Води се двойно подсигуряване, идеята е да стане тройно. Ще бъде с обем един петабайт и разположена на едно или няколко места. Сами се досещате, че това е чувстнвителна информация и това ще е нещо като банков трезор, в която всяка институция ще има сейф и, ако се получи срив, информацията да бъде възстановена от това хранилище”, обясни той.

Инвестицията за хранилището ще бъде 700 до 800 хиляди лева и ще се прилагат най-големи мерки за киберсигурност.

Търговският регистър междувременно продължава да работи с ограничена функционалност. Правосъдният министър обяви, че в края на другата седмица ще станат ясни причините за срива и кой трябва да понесе отговорност.

От декември до сега Агенцията по вписванията е усвоила три и половина милиона за техническа поддръжка.

„Изцяло съм подкрепила предписаните мерки от страна на фирмата, дала съм указание във възможно най-краткия срок Агенцията по вписванията да изпълни тези предписания. Средствата са осигурени по бюджета декември месец 2017 г. е подписан договор за немалка сума. Онова, което мога да кажа, че над 4 милиона за 2017 г. държавата е осигурила именно за сигурността на държавния регистър”, каза Цецка Цачева.

Премиерът днес се обяви за кадрови промени в агенцията: „Не съм доволен от шефката на Търговския регистър. Немалко пари и немалко инвестиции са направени там. На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, но когато има криза, не се пипа”.

По думите на премиера няма как да изчезне информация от регистъра .

В сутрешния блок на bTV обаче бившият правосъден министър Христо Иванов изказа обратната теза: „Големият проблем в момента е, че никой не може да гарантира сигурността на данните и ние виждаме замазване на проблема”.

От днес Търговският регистър възстанови и възможността за справки по ЕГН на физически лица.