След инфарктния конгрес на червената партия, опозицията в БСП обяви, че ще съди лидерът на партията Корнелия Нинова.

Припомняме, че вчера след окупиране на трибуната и физически сблъсъци в залата, където се проведе конгреса на БСП, бяха изключени 14 от членовете на партията.

Все още няма официално заведени жалби, но се очаква това решение да бъде атакувано първо през общопартийната контролна комисия. Ако тя не се произнесе в полза на вътрешнопартийната опозиция, то тогава вероятно ще се премине към съдебна атака.

Днес от ръководството на партията казаха, че се съмняват, че целта е била да се анулира и регистрацията на БСП за изборите на 2 април. Именно затова вчера се е стигнало до тези батални сцени.

„Трябва да има едно смирение, защото това напрежение, което се насаждаше вече седмици наред, роди тези сцени от вчера. Мисля, че трябва да се опитаме да разберем, че партията не е литературен клуб, както и че в партията има мнозинства. Когато останеш в малцинството, приеми този факт и работи в посока към промяна“, каза за bTV Кристиан Вигенин от БСП.

Според него блъскането, виковете и окупирането на трибуната са довели до отстраняването от Столетницата на част от тези хора.

Официалната реакция на наказаните и изключените от партия можете да видите в следващите емисии на bTV.