Сблъсъци и опит за преврат на конгреса на БСП. Стигна се до окупиране на трибуната, както и до нахлуване в залата и искания за оставки.

Скандалите започнаха от първата секунда. Първо Кирил Добрев не беше допуснат в залата на конгреса и се оплака в комисията по жалбите. Последваха искания от трибуната за промяна в дневния ред и първа точка да стане отстраняването на председателя на партията Корнелия Нинова.

Това не се случи, но сблъсъци и викове „Оставка“ в кулоарите на конгреса не липсваха.

В сянката на всичко това БСП тръгна към избори, прие нова програма и обяви - коалиция с ГЕРБ - не. Вътрешен референдум ще решава с кого партията ще говори след вота, а конгресът завърши с изключване на 14 човека от опозицията.

Денят започна със скандали и неприятности за БСП. Скандал първи: недопускането на Кирил Добрев в залата. Той така и не влезе, но се стигна до скандал номер две. Как да изглежда дневният ред и защо не са допуснати редица делегати.

“Предлагам първа точка от прекратяване на пълномощията на председателя. Тук се възприема Сталинисткият подход - няма човек, няма проблем“, каза Петър Витанов.

„Да подкрепя за първа точка прекратяване на пълномощията на председателя. Откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП да спечели изборите“, заяви Крум Зарков.

„И ви моля, стига с този въпрос, ако се произнесе мандатната комисия с друго решение, може“, отбеляза Борислав Гуцанов.

Мандатната комисия обаче не допусна Добрев до залата.

Вътрешната опозиция дори окупира трибуната и щурмува вратите с викове. Накрая реагира и председателят на партията. И обясни защо според нея се е стигнало дотук - олигархични зависимости, дългата ръка на ГЕРБ и икономически интереси.

„Това не може да продължава повече така. Наши другари, които изгубиха перспективата за пост вечен депутат, останаха сърдите и не ни простиха. Ние освободихме партията от олигарсите в нея и от зависимостите от икономически интереси, които бяха пуснали пипала в партията. Тези, които години наред са на хранилката в ГЕРБ, за да разбиват партията отвътре“, заяви Корнелия Нинова.

И още една тема, която според Нинова я прави неудобна - Истанбулската конвенция.

„Докато съм председател, няма да се предадем на този натиск. Като ме смените, правете каквото решите“, допълни Корнелия Нинова.

Така еднодневният конгрес приключи. На финала Нинова допълни, че БСП няма да се коалира с ГЕРБ, а вътрешен референдум ще реши с кого евентуално може да управлява партията.

Накрая предложението да се прекрати предсрочно мандатът на председателя на БСП Корнелия Нинова бе отхвърлено с гласовете на 537 делегати срещу 221 души "за". 

В последните минути на конгреса заради сблъсъците Кирил Добрев, шефът на делегацията в Европарламента Петър Витанов, Ана Пиринска, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов бяха изключени от БСП. Общо - 14 човека.