9-годишно момче с опит за национален рекорд по скално катерене във Врачанския балкан. Позволиха ли условията?

Девет сутринта. След няколко дни дъжд, Михаил Рафаилов от Варна тръгва към най-голямото си предизвикателство – 380-метровата централна стена край Враца, сред най-високите у нас.

„И ето че слънцето ни се усмихна, отвори ни се прозорец“, казва майката на Михаил – Кристина.

Михаил е в тройна свръзка с баща си и още един от опитните катерачи от клуб „Варнаклайминг“. Имат постоянна радиовръзка със земята.

Отвесът е предизвикателство дори за опитни алпинисти, но всички вярват, че момчето, което тренира упорито от три години, без почивен ден и вече има колекция от медали, ще се справи.

„Катери световноизвестен маршрут, идват хора от цял свят да го катерят, наистина е труден и изисква много подготовка“, казва един от катерачите.

След пет часа усилия заради непреодолим от влагата пасаж групата се отказва на 140 м. височина. „Тръгнах и беше цялото много мокро, няколко пъти се хлъзнах, на последния път, когато ми се хлъзна, паднах, и на третото въже трябваше да слезем“, разказва Михаил.

Споделя, че е горд със себе си, защото поне се е опитал. Михаил казва, че ще опита отново – догодина.

Изкачването беше с благотворителна цел – да се съберат  средства за поне хиляда безплатни урока за деца по скално катерене и наполовина вече е изпълнена.