Оперни и балетни шедьоври сред Белоградчишките скали. Природният феномен отново е сцена на фестивала "Опера на върховете", който започна тази вечер с операта "Набуко".

Могъществото на скалите и силните страсти в историята на вавилонския цар Набуко, са режисирани и събрани на едно място от Маестро Пламен Карталов.

"Седмото ни фестивално събитие дава тази енергия, която всички днес в това време заслужават. Или както Верди в своя хор на поробените евреи казва "О, родино, тъй прекрасна, щастлива, но и загубена", заяви акад. Пламен Карталов.

Фестивалът се провежда на специално проектирана сцена с послание за независимост и култура, което предават артистите на софийската опера и балет.

Като главно действащо лице в тази опера, Венцислав Анастасов закръгля стотната си роля.

"Тя е може би една от десетте опери в световното оперно творчество, които са от най-любимите, в топ десет любими опери на публиката, много подходяща да открити площадки", обясни Венцислав Анастасов.

По повод ролята си на поразен от гръм цар, който получава просветление и признава християнския Бог, той има желание: "Да сме близо до Господ и до доброто."

Утре е друго монументално заглавие от репертоара на Софийската опера и балет – "Аида" на Верди. В неделя е операта "Норма" на Белини, а следващата седмица е изцяло балетна – с шедьоврите "Хиляда и една нощ" и "Мамма миа".