Започна проверка на прокуратурата за насилие в социално заведение в Мездра. При инцидента 9-годишно дете е завързано за ръцете часове наред от по-възрастен обитател.

Впоследствие е транспортирано в „Пирогов“ по спешност в тежко състояние и опасност от ампутация. Пострадалото момче е оперирано. Настанено е в реанимация, казаха за bTV от „Пирогов“ без да дават повече детайли. 

Инцидентът става в петък срещу събота в общински център за деца и лица с увреждания в Мездра. 21-годишен обитател завързва с чорапогащник ръцете на деветгодишното момче с аутизъм, което не може да говори.

„Това се е случило след 20:15 ч., предполагам, защото слагаме децата да спят – те всички са на памперс, и после почистваме къщата, мием сектори“, обясни детегледачката Ивка Филипова.

Двете детегледачки от нощната смяна издали дежурството сутринта, без да докладват за нередности. Твърдят, че три пъти са минавали на проверка.

„Детето си е лежало завито, беше спокоен, вратите са открехнати, спят децата, има други три проблемни деца, които ги наблюдаваме постоянно, с припадъци и лекарства“, разказа втората детегледачка – Ива Тодорова.

Дневната смяна открива момчето с подути и посинели крайници. Обяснението на младежа, който го завързал – бил му ядосан.

„Той казва, че го е завързал, защото си е чукал, чукал и го е дразнел“, каза директорката Полина Александрова.

Домът е с капацитет 14 потребители, но с огромна разлика в годините. Най-възрастната обитателка е на 34.

„Ние имаме проблеми с това къде да ги изведем. Някъде отворена ли е системата, да кажем какво правим по-нататък, как ще излезе в обществото“, твърди кметът на Мездра – Иван Апарухов.

Според социалния министър не е редно при децата да бъдат настанявани и пълнолетни.

От управата на центъра обмислят дисциплинарно уволнение на провинилите се служителки. Но част от останалите се обявиха в тяхна защита.