Седми ден на продължава обезопасителната операция в Хитрино след тежкия инцидент, отнел живота на седем души и ранил 28.

Днес продължава изтеглянето на авариралите цистерни, които първо бяха източени. Вчера спасителите успяха да изтеглят два вагона.

Днес се очаква бъде изтеглена и проблемната цистерна, която изпуска опасен газ.

Цистерните ще се изтеглят една по една до кариера край близкото село Каменар. Там ще продължат огледите по тях. След това фирмата превозвач трябва да си ги прибере.

Междувременно жителите са все по-нетърпеливи да се завърнат в домовете си. Институциите на място обаче са категорични, че блокадата на селото остава до пълното изтегляне на вагоните.

Хората са малко по-спокойни, разбират опасността на операцията и риска, на който са подложени участващите в нея, каза пред bTV кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Основното искане на жителите на селото е час по-скоро да се върнат в домовете си. Притеснява ги зимата и студът, както и фактът, че домовете им са без врати и прозорци, ако завали сняг, допълни той.

Кметът се надява в рамките на няколко дни положението да се подобри.

Нуридин Исмаил благодари на всички, които са съпричастни с Хитрино след трагедията и помагат на пострадалите. Той даде пример с фирма, дарила 90 000 лева. Имало обаче и хора, които са отделили по 1 или 5 лева. „Хората искат да дават дори и това, което го нямат”, коментира кметът на Хитрино.  

По думите му с желание да помагат с него са се свързали и българи, които живеят в Америка.

За пострадалото село вече е събрана рекордна сума помощи – над 32 млн. лв.

На телефон 1466 и по банковата сметка на Червения кръст са събрани близо 1,5 млн. лв. Други 10 млн. лв. отпусна Министерският съвет. Европейската комисия разреши 20 млн. лева по програмата за селските райони да се изразходва целево за Хитрино.

Помощи пристигнаха и директно в общината. Дарения направиха и три партии.