Опасно време и код за значителни валежи в 11 области на страната. На места обилните снеговалежи продължават. По планинските проходи и в североизточните райони ще бъде с условия за виелици и навявания, съобщават синоптиците.

За събота жълт код важи за почти всички области на Североизточна България - именно за навят сняг. Във високите части на планините има и значителна лавинна опасност.

Най-много сняг вали около Смолян и в Северозападна България, а в столицата през целия ден имаше слаби превалявания.

В страната повече от 700 машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж. В София на терен са 140 снегорина. Магистралите, второкласните и третокласните пътища в софийска област се обработват превантивно, в готовност са 297 машини.

В Смолянска област заради многото сняг остава ограничено движението на моторни превозни средства с ремаркета и тежкотоварни автомобили през проходите „Рожен“, „Превала“ и „Троян – Кърнаре“.

В столицата цяла нощ се извършват обработки срещу заледяване във всички райони на града.

„Приоритетно бяха обработени пътищата, където се движеше столичният градски транспорт. Повече сняг имаше във високите квартали, но така или иначе през нощта беше обилен снеговалежът и се наложиха обработки на цялата столица“, каза Ивайло Иванов - директор на Столичния инспекторат.

90 от 297 машини са почиствали магистралите и пътищата в Софийска област. Най-много сняг има на Искърското дефиле и при прохода „Петрохан“.

Много сняг наваля и в района на връх Шипка. Кадри в социалните мрежи показват, че районът е трудно проходим. Проходът „Предела“ е отворен,  и почистен, днес обаче шофьорите бяха затруднени от гъста мъгла.

Освен мъглата по пътя от Банско към „Предела“ изненада бяха и излезли крави на пътя. Наложи се шофьорите да слизат от колите, за да ги гонят от пътното платно.

Заради снега движението на моста Гривица посока Русе също беше спряно.