След необичайно топлия уикенд - времето рязко се влоши. На места - опасно.

Ураганен вятър в Ямбол и Сливен събори дървета, причини щети на покриви и автомобили. В Бургас дърво падна в двора на училище по време на часовете.

Жена пострада, ударена на пешеходна пътека в пороен дъжд във Враца.

Половин вековна туя, видимо здрава, падна в двора на училище в центъра на Бургас. За късмет, учениците са били в клас.

"От силата и поривите на вятъра, може би имаше много тежка корона, не мога да си обясни. Ако минаваха хора или деца, щеше да има реална опасност“, казва Мара Георгиева - директор, ОУ "Пейо Яворов".

Огромен кипарис се пропука и част от него се стовари върху алея на автогара Запад. Друго дърво падна върху тото пункт. По чудо няма пострадали.

"Тези силни пориви на вятъра са опасни даже и за здрави дървета. Поривите в момента надминават над 55-60 км/час. Сега е най-рисково в Морската градина, защото тя е най-близо до брега и там е най-силен вятърът, няма сгради, които да пазят", обясни Николай Иванов - технически ръководител на поддържащата фирма.

Силният вятър събори и част от светофарна уредба на възлово кръстовище. Рано сутринта , и временно блокира движението.

Лошото време причини пътен инцидент във Враца преди обед. На оживен булевард джип удря жена, докато пресича пешеходна пътека. Шофьорът – на 73 години – обясни, че е видял жената в последния момент заради силния дъжд и намалената видимост. Той звъни на 112 и оказва първа помощ.

Пострадалата е без сериозни наранявания.

Дъждът на северозапад премина в сняг още преди обед. Най-интензивни са валежите на прохода „Петрохан“, там вече се образува снежна покривка.

Температурите обаче все още са положителни, затова снегът не се задържа по пътното платно.

Районът е в режим на "зимно поддържане" и машините са в готовност. Осигурени са и необходимите инертни материали, съобщиха пътните власти в региона.

Утре снегът се очаква да се премести към столицата, където днес също паднаха големи количества дъжд.

Села в Ямболско бяха без ток заради лошото време, а на този фон в Хасково има температурен рекорд – 21 градуса