Проливните дъждове активираха редица свлачища. 2170 са регистрираните свлачища в страната за изминалата година. Според данните на регионалното министерство необходимата сума за укрепване е близо 1 милиард лева.

Едно от опасните свлачища, е това в Калайджии, Велико Търново, което застрашава да откъсне част от селото.

Свлачището в Калайджии е с площ от 6 декара и застрашава да откъсне достъпа до част от къщите в селото, където живеят около 200 души.

Свлачището се е активизирало пред две години. В резултат са се образували огромни дупки в земята. Вследствие на това пътят е пропаднал и напълно разрушен, а преминаването оттам е невъзможно.

Свличането е достигнало и до единствения път, който води до къщите на хората, обходен няма.

От районната "Геозащита" са изготвили проект за 650 000 лева за укрепване на свлачището. Миналата година община Златарица кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет. Пари обаче не са отпуснати.

„Не ни бяха отпуснати средства и през тази пролет стълбът, който беше горе, започна бавно да пада, падна. Свлачището продължи да се движи”, заяви Пенчо Чанев, кмет на Златарица.

От комисията коментираха пред bTV, че бюджетът им за тази година е около 80 милиона лева, а пари се отпускат приоритетно, за най-нуждаещите се райони. Ако бъдат намерени средства, ще се дадат и за свлачището в Калайджии, а жителите на селото се молят за повече слънце и по-малко дъжд.