Реакции след разкритията на bTV за опасния серовъглерод, който се намира все още на територията на бившия завод “Химко” във Враца. Според учени от БАН, при взаимодействие на веществото с въздуха може да се стигне до взрив.

Уволниха служителя от екоинспекцията, който сигнализира, че 110 тона от веществото все още са в предприятието. Премиерът повика уволнения и след часове той беше върнат на работа.

През май bTV разкри, че фирмата, която съхранява серовъглерода, е на депутата Станислав Попов от ГЕРБ. След репортажите ни той обеща, че извозването на веществото ще приключи до края на юли.

„Ако попадне в подпочвените води, може да стане екокатастрофа. Докъде ще стигне взривната вълна? Много надалеч. Ще има обгазяване, ако се запали и хората ще загинат”, така през май Георги Караиванов от екониспекцията във Враца обясни опасността от неправилното съхранение на серовъглерода.

Оттогава той участва в множество проверки. Докато не разбира, че е съкратен

„Поставих работното си място и го заложих срещу живота и здравето на хората, защото знаех, че ще бъда уволнен”, каза още Караиванов.

От няколко дни екоинспекцията има нов шеф, който обяснява съкращаването на щата с промени в законодателството.

„Тези обекти, които контролираха тези експерти, не са голям брой - около 30, и са под норматива, който един експерт трябва да проверява. Поради което съм обединил тези длъжности в една”, заяви Христо Христов, директор на РИОСВ – Враца.

След репортажа в „Тази сутрин” днес премиерът се свърза с уволнения. „Каза, че е разпоредил да ми бъде върнат щата. Свърза се с мен и министър Нено Димов и ме покани на среща, с тази среща ме възстановяват на щата”, заяви още Караиванов.

Той се зарече да следи за безопасното извозване на серовъглерода.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!