Десетки километри от пътищата стоят необезопасени след извършени ремонти. И са опасни, алармира Асоциацията за защита на потребителите със сигнали до Пътната агенция и другите отговорни институции.

Оттам посочват близо 40-километрова отсечка от пътя София - Варна, край Търговище, без маркировка, мантинели и знаци.

Необезопасени опасни участъци има и в района на Ихтиман, Белово и Костенец - виждате ги на екрана - и това е предпоставка за инциденти, твърдят от Асоциацията.

Снимка: btvnovinite.bg

Оттам посочват, че като възложител на ремонтите по републиканската мрежа, Агенцията за пътна инфраструктура не упражнява достатъчен контрол върху изпълнителите по обектите. Наш екип се натъкна на още един случай в района на Симитли.

Близките на семейство Кипрови почти всекидневно минават между селата Полето и Брежани.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз всеки ден на дъщерята ѝказвам да карат с 20 км на тия завои, при малко слана, айде аз не оставям колите без гуми, но има хора, които нямат пари да си купят зимни гуми и белята ще стане много бързо. Тука има пропасти по 50, 60, 70 метра“, казва Кипро Кипров.

Участъкът е с нов асфалт, старите мантинели са демонтирани, а нови липсват. Минаването по този път е игра на руска рулетка. Миг невнимание и последствията могат да бъдат фатални.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди месец от общината изпратили писмо до Пътната агенция.

„Отговорът е, че няма финансиране за изграждане на предпазните съоръжения, така наречените мантинели“, казва кметът на село Брежани Благой Стефанов.

Снимка: btvnovinite.bg

В съседното село Полето ремонтът е лишил участъка от тротоари.

Снимка: btvnovinite.bg

„Идва зима, идват поледици, всички хора, които пътуват тука по селото, няма къде да ходят тука по тротоарите, ходят по главната улица“, коментира кметът Иван Манчев.

Снимка: btvnovinite.bg

От Пътната агенция отговориха за bTV, че пътят все още е в ремонт и мантинели все пак ще има, но не уточниха кога. Защото необходимата сума била над разрешената стойност по договора и търсят законови възможности за поставянето им.

За участъците при Търговище, Ихтиман, Белово и Костенец липсват средства. А отсечките в ремонт са сигнализирани с пътни табели. отговориха от АПИ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!