След Автомагистрали вчера, днес полиция и данъчни влязоха и в Пътната агенция заради строежа на "Хемус".

Проверките на полицията и данъчните вчера и днес показват, че над 350 милиона лева са платени предварително на фирми по инхаус договори - за участъци от магистралата, без за тях да е издадено разрешително за строеж.

Според служебния регионален министър законни са само първите три участъка от трасето на „Хемус“ -  или около 50 км.

Бившите управляващи веднага отговориха, че страната е спестила десетки милиони, като е сключила евтини договори.

Според изнесените данни 6 от 9 участъка на  магистралата са незаконни.

„Най-тежко е положението на последните три участъка - 7 8 и 9… - начертаното трасе минава над свлачища, защитена територия и специален обект. Трябва да бъде преместено трасето.“, обясни Виолета Комитова - министър на регионалното развитие.

Официално възлагане на строителни дейности след третата отсечка по трасето - липсват, а кои са фирмите подизпълнители на строителството - така и не стана ясно. 

„За първи път в историята на България имаме национален обект, който се изгражда и изграждането му е с неизвестен извършител. Пирамида, която строи магистрала на зелено“, коментира служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Според вътрешния министър започналото в началото на юни разследване от Прокуратурата, след одитен доклад на Сметната палата е проформа и няма да доведе до реални резултати. Бившите управляващи му отговориха веднага.

„Някои политически дейци в тази кампания злоупотребяват с определени вещества и това става видно“, каза Тома Биков, ГЕРБ.

„Да отидат да го кажат на хората от Търново, Варна или да отидат в Ботевград, да отидат в Мездра, във Видин във Враца, да им кажат никога няма да имате път, не сте имали и няма да имате, ние сме вашите убийци на пътищата“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той подчерта, че ако не били подписани тези договори, сега заради повишените цени на строителните материали и наемите на техника, плащанията ще са двойни.

Финалните резултати от проверките ще са ясни до десет дни, обявиха от служебния кабинет.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!