Опасни лекарства с неясен произход и изтекъл срок на годност се продават на битака в София. Разследване на bTV разкри как търговци предлагат буквално на земята медикаменти, редом с легени, чехли и книги. Лекарствата се търгуват за стотинки.

По закон лекарствата могат да се продават на дребно само в аптеките. Тези без рецепта можем да купим и от дрогерии. 

Реалността обаче е друга

Екип на bTV отиде на битака заедно с магистър-фармацевт и успя да си напазарува цяла чанта с опасни медикаменти. Без рецепта, от продавачи без фармацевтично образование. На символични цени могат да се купят антидепресанти, помпи за астма, антибиотици, сиропи.

Оказа се, че силен антидепресант може да се купи срещу 1,50 лева. Лекарството няма разрешение за употреба у нас. Листовката му е на турски език. Как е попаднало на битака остава мистерия. Продавачът дори не знае в кои случаи се пие.

На битака, търговците не са и чували за ценообразуването на лекарствата у нас. Тема, която свали д-р Стефан Константинов от поста му на здравен министър. Тук, сред вехториите, цените на лекарствата се определят чрез пазарлък. Предлага се и детски сироп, антибиотик, спрей против инфекции. Един от продавачите каза, че ромите не купуват, а носят стоката.

Повечето от лекарствата са с изтекъл срок на годност

Сред тях, медикаменти, които се използват след операция, хапчета за диабетици, лекарства, които трябва да се съхраняват в хладилник. На битака обаче всичко е на земята.

Съботният пазар включи и инхалатори за астма, които попадат в реимбурсния списък на здравната каса. Тя ги плаща напълно, затова на пациента излизат безплатно. А на битака се препродават за 5 лева. За половин час, съвсем спокойно екипът напазарува цяла чанта с лекарства.

"Голяма част от тях са с изтекъл срок на годност, около 80-90 %. Това вече не са лекарства , това са отпадъци", коментира магистър-фармацевтът Димитър Маринов.

Обещание

Потърсихме за коментар столичната здравна инспекция. Шефът на дирекция "Медицински дейности" д-р Стефан Попвасилев определи заснетото от камерата на bTV като „потресаващо".

"Предполагам, че нашите инспектори не са ходили на битака, за да знаят за тези нарушения, аз също. Но след този репортажа, ще отидем", обеща Попвасилев. За нарушенията глобите са четирицифрени суми.

Потърсихме за коментар и директора на Агенцията по лекарства. Не успяхме да се свержем днес по телефона с него.

Фармацевтичната професия е сред т. нар. "наблюдавани професии". Лекарства с рецепта могат да се отпускат само от магистър-фармацевти. Дори помощник-фармацетвите по закон не могат. Ще очакваме реакцията на институциите.