Големи опашки се извиха пред магазините в първия неработен ден преди празниците. Коледното пазаруване обаче премина под знака на пандемията. Проверка на bTV показа, че на повечето места противоепидемичните мерки се спазват и има въведена организация, за да не се струпват клиенти. 

Снимка: БГНЕС

В един от магазините за подаръци в столичния квартал „Люлин“ бяха въвели ограничения за броя на хората в обекта. Клиентите се проверяваха за маски на входа. Вътре имаше организация за еднопосочно движение и никакво чакане на касите, но това доведе до големи опашки отвън.

Клиентите обясниха, че има персонал, който следи за спазването на мерките и още на входа се дезинфекцират ръцете на посетителите. Според тях условията за пазаруване са нормални и се спазва дистанция. 

Други се оплакаха, че трябва да чакат близо час, за да влязат в магазина, а навън е твърде студено. 

Снимка: БГНЕС

Управителят не пожела да застане пред камера, но пред екипа ни сподели, че обстановката е напрегната, защото част от клиентите се възмущават заради голямото чакане на студа. Той обясни, че се влиза през един вход и се излиза от друг. Работното време също е удължено. 

Подобна е обстановката и на други места. Опашки се извиваха и пред магазините за детски играчки. В тях също се допускаха ограничен брой хора. Затворените молове напълниха улиците в центъра на София. 

Снимка: БГНЕС

Здравният министър Костадин Ангелов предупреди, че ако мерките не се спазват, ще бъде приложена цялата сила на държавата, включително затваряне на търговски вериги.