Нотариуси, счетоводители и юрисконсулти се притесняват от адвокатски монопол, ако бъде приет новият Закон за адвокатурата. Мнението изразиха представители на професиите в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Новият закон предвижда нотариалните заверки и всички заявления, жалби и молби до институции като НАП, НОИ, Търговския и Имотния регистър да се правят само от адвокати.

Така те ще събират таксите за тези услуги. Освен това, нотариусите гледат на себе си като на трета, независима страна във всяка процедура.

Според нотариус Красимир Катранджиев няма обществена необходимост от този закон, който ще увеличи правомощията на адвокатите. Според новия закон адвокатите ще могат свободно да разполагат с конфиденциална информация, което би довело до адвокатска мафия, обясни Катранджиев.

Мадлен Леви, счетоводител, изрази притеснение, че в чл. 150 на новия закон пише, че той „определя устни и писмени становища по правни въпроси като изключителна дейност на адвокатите” и ще бъдат налагани санкции за всеки, който ги наруши. Според нея ако новият закон стане факт, всичко трябва да минава през адвокати и таксата също ще скочи.

За да изразят подкрепата си за промените в Закона за адвокатурата, адвокатите организираха хепънинг с народни танци балет и оркестър.

"Съпротивата е защото преди години една група от 600 човека взе монополно властта върху заверките. Колеги нотариуси, не се съпротивлявайте, това ще облекчи хората", коментира адв. Валери Жданов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!